Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als ondernemer? Een uitdaging waarbij je wel zakelijke contacten legt en nieuwe relaties aanknoopt, maar waarbij je niet zelf dure producten dient aan te schaffen en risico’s dient te nemen? Overweeg dan om handelsagent te worden! Als handelsagent leg je in jouw eigen thuismarkt contacten voor (buitenlandse) leveranciers. Je treedt op als een tussenpersoon en je zorgt ervoor dat de producten van de leverancier worden verkocht. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over het starten als handelsagent en waarom het de moeite waard kan zijn.
Wat is een handelsagent?
Een handelsagent is een tussenpersoon die in een bepaalde afzetmarkt bemiddelt tussen (buitenlandse) leveranciers en (potentiële) afnemers. Als handelsagent koop je zelf geen producten in, maar leg je contacten voor de leverancier en breng je vraag en aanbod vakkundig samen. De leverancier wordt ook wel de principaal genoemd. De handelsagent treedt op als een vertegenwoordiger van de principaal en krijgt hiervoor een vergoeding in de vorm van een commissie.
Belangrijk om te weten: als je als handelsagent voor slechts één principaal werkt, kan de Belastingdienst dit mogelijk beschouwen als werken loondienst. Dit kan verregaande gevolgen hebben. Het is daarom aan te raden om voldoende diversiteit in je werkzaamheden te creëren en om erover te waken dat je voldoende zelfstandigheid behoudt. MKBrecht.nl kan je hierover adviseren.
Wat is het verschil tussen een handelsagent en een importeur?
Een handelsagent verschilt van een importeur, doordat de handelsagent geen producten inkoopt en geen voorraden aanlegt. Een importeur koopt wel producten in voor eigen rekening en voor eigen risico, legt zelf voorraden aan en bepaalt zelf de eigen winstmarge. Een handelsagent treedt louter op als tussenpersoon en ontvangt een vergoeding in de vorm van een commissie. De principaal blijft de eigenaar van de producten en bepaalt de verkoopprijs.
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het starten als handelsagent. Zo ben je als handelsagent flexibeler dan bijvoorbeeld een importeur. Je hoeft geen voorraden aan te leggen en je loopt daardoor minder risico. Ook ben je als handelsagent minder afhankelijk van de producten die je verkoopt. Je kunt namelijk voor meerdere leveranciers werken en zo je werkzaamheden diversifiëren. Daarnaast kun je als handelsagent zelf je tijd indelen en heb je veel vrijheid. De winst kan wel beperkter zijn dan wanneer je zelf de producten zou importeren en verkopen. Starten als importeur en starten als handelsagent heeft met andere woorden eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om goed de verschillende opties te overwegen.
Overeenkomsten voor de startende handelsagent
Als startende handelsagent is het belangrijk om goede afspraken te maken met de principaal. Hiervoor heb je een handelsagentuurovereenkomst nodig. In deze overeenkomst staan afspraken over onder andere de commissie, de duur van de overeenkomst en de opzegtermijn. Ook is het mogelijk om afspraken te maken over exclusiviteit en de regio waarin je mag werken. Bij het starten als handelsagent komt veel kijken. Bij MKBrecht.nl begrijpen we dat dit lastig kan zijn en daarom helpen wij graag bij het opstellen van de benodigde overeenkomsten. Onze juridische experts hebben veel ervaring met het opstellen van agentuurovereenkomsten en weten exact waar je op moet letten. Zo ben je zeker van goede afspraken en voorkom je onnodige problemen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44