Financieel

Zakelijk krediet is opgezegd door de bank: wat nu?

Het kan gebeuren dat de bank beslist om je zakelijk krediet op te zeggen. Dit kan verregaande gevolgen hebben. Je moet namelijk een oplossing zien te vinden. Het is daarom belangrijk om te weten of en wanneer een bank kan beslissen om een kredietovereenkomst stop te zetten. De bank mag dit namelijk niet zomaar doen en heeft een zorgplicht. Als je het niet eens bent met de beslissing om de kredietovereenkomst stop te zetten, kun je bezwaar maken tegen deze beslissing. MKBrecht.nl kan in dergelijke situaties adviseren en bijstand verlenen.

Wanneer en waarom kan een bank een zakelijk krediet opzeggen?

Het principe is dat de bank de kredietovereenkomst moet nakomen, ook als er achteraf bekeken een niet zo’n gunstige rente overeen is gekomen. Een bank kan echter beslissen om een zakelijk krediet op te zeggen indien de kredietnemer zich niet aan de afspraken heeft gehouden, bijvoorbeeld over de betaling van de rente en de aflossing. Een enkele keer een betaling vergeten, is nog geen geldige reden om een zakelijk krediet op te zeggen. De bank dient namelijk zorgvuldig en redelijk te zijn.

De uitspraak Rabobank/Aarding uit 2009 verduidelijkt het een en ander. Bij deze uitspraak werd een aantal indicatoren vastgelegd om de rechtsgeldigheid van de opzegging te toetsen. De bank moet volgens deze uitspraak goede motieven hebben voor de opzegging en moet een redelijke termijn aanhouden. Zelfs als er een contractuele beëindigingsmogelijkheid in de kredietovereenkomst is opgenomen, mag de bank niet zomaar de kredietovereenkomst opzeggen indien dit naar de maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Dit blijkt dan weer uit een arrest van 10 oktober 2014 van de Hoge Raad.

Bezwaar maken tegen de opzegging

Als je het niet eens bent met de opzegging van je zakelijk krediet, kun je een bezwaarschrift indienen. Hiermee maak je bezwaar tegen de opzegging en stel je eventueel de bank aansprakelijk voor de schade die je hierdoor ondervindt. Het zoeken naar een andere bank brengt nu eenmaal extra kosten met zich mee. En die hogere rente is ook schade! Daar is de bank verantwoordelijk voor. Je kunt de bank ook verzoeken om een deugdelijke motivatie. Of je kunt vragen om een langere termijn. Verder kun je de bank verzoeken om de beslissing te herzien.

Hulp van MKBrecht.nl

Als je twijfels hebt over de geldigheid van de opzegging van je zakelijk krediet, is het verstandig om contact op te nemen met MKBrecht.nl. Wij kunnen je helpen om bezwaar te maken tegen de opzegging. Wij zullen dan het bezwaarschrift opstellen. Eventueel kunnen wij ook het gesprek aangaan met de bank en kijken of we er samen uit kunnen komen. Indien het echt niet lukt om het eens te worden, kunnen we een rechtszaak starten. In de tussentijd zal je wellicht al een andere kredietverschaffer hebben gevonden, maar ook dan kunnen we de bank nog altijd verplichten om een schadevergoeding te betalen. Neem contact met ons op om je rechtspositie te bepalen en om de mogelijkheden op het gebied van financiële procesvoering na te gaan.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips