Rechtsvormkeuze onderneming
Bij het opzetten van een organisatie dient een rechtsvorm te worden gekozen. Om te bepalen welke rechtsvorm het beste bij de onderneming past, zal mede worden gekeken naar de fiscale gevolgen van de rechtsvormkeuze. Een onderscheid kan worden gemaakt tussen de rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid en de rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Op het moment dat een rechtsvorm rechtspersoonlijkheid heeft, is de rechtspersoon behoudens uitzonderingen aansprakelijk voor de gemaakte schulden van de rechtspersoon. Een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid kan echter interessant zijn in verband met bepaalde fiscale voordelen. Bovendien is de administratielast minder hoog.
Onder de rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid vallen de Eenmanszaak, de Vennootschap onder Firma (VOF), Commanditaire Vennootschap (CV) en de Maatschap. De Besloten Vennootschap (BV) en de Naamloze Vennootschap (NV) hebben wel rechtspersoonlijkheid.
Op het moment dat een organisatie groeit, kan het interessant zijn om de organisatie zonder rechtspersoonlijkheid om te zetten naar een BV of NV. Ons team van fiscalisten onderzoekt de fiscale gevolgen bij de wijziging van rechtsvorm. Tevens werken onze fiscalisten veel interdisciplinair samen met de praktijkgroep ondernemingsrecht, zodat ook andere juridische gevolgen worden onderzocht.
Vragen omtrent de keuze van rechtsvorm? Neem contact met ons op.