Wat we doen
Het komt soms voor dat een oorspronkelijke franchiserelatie later wordt gekwalificeerd als een fictief dienstverband (een fictieve arbeidsrelatie). Een franchiserelatie kenmerkt zich door de zelfstandigheid van de franchisenemer. Immers is de franchisenemer een ondernemer die voor eigen risico en rekening een franchiseformule in gebruik neemt van de franchisegever in ruil voor een vergoeding.
Een dienstverband daarentegen wordt nooit aangegaan met een ondernemer, enkel met een natuurlijk persoon. In een arbeidsrelatie wordt arbeid verricht in ruil voor loon waarbij de werknemer in een gezagsrelatie staat met zijn werkgever. Hoe raken deze twee totaal verschillende concepten dan verweven met elkaar?
De rechter, de belastingdienst en het UWV kijken niet naar de papieren werkelijkheid, maar naar de feitelijke omstandigheden. Met name bij één van de kenmerken van een arbeidsrelatie gaat het in de praktijk vaak mis: de gezagsverhouding. Wanneer de franchisegever te veel gezag uitoefent op de franchisenemer ten aanzien van zaken die in de invloedsfeer van de franchisenemer zouden moeten vallen, kan er na jaren onder een franchiseovereenkomst te opereren toch ineens worden geoordeeld dat er sprake is van een fictief dienstverband. Dat heeft verregaande financiële gevolgen voor de franchisegever, zoals verschillende naheffingen.
Onze advocaten en juristen van de praktijkgroep franchise hebben de ervaring en kennis om te adviseren over fictieve dienstverbanden in de franchise-sfeer. Wij voorkomen net zo lief problemen dan dat wij deze achteraf oplossen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.