Huurprijsaanpassingen
Er zijn drie categorieën huurovereenkomsten. Per categorie gelden verschillende regels met betrekking tot huurprijsaanpassingen. Ten eerste kan sprake zijn van de huur van een woonruimte (7:232 BW), daarnaast van middenstandsbedrijfsruimte (7:290 BW) en tot slot van overige gebouwde onroerende zaken (7:230a BW). Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan kantoorruimte.
Met betrekking tot woonruimte wordt elk jaar vastgesteld met welk percentage de huur van de woonruimte mag worden verhoogd. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de woningen die worden verhuurd in de vrije sector en sociale huurwoningen. Bij de huur van middenstandsbedrijfsruimte kan de huur pas aangepast worden na afloop van de bepaalde duur van de huurovereenkomst. In veel gevallen is dit na vijf jaar. Bij de verhuur van overige gebouwde onroerende zaken geldt geen bepaalde wettelijke regeling. Partijen zijn dan ook vrij om in de huurovereenkomst afspraken te maken over de aanpassing van de huurovereenkomst. Contractsvrijheid staat hierbij voorop. Het is aan te raden deskundig juridisch advies in te winnen wanneer er afspraken worden gemaakt over huurprijsaanpassingen of er conflicten voortvloeien uit een huurprijsaanpassing.
Wij hebben de kennis en expertise om uiteenlopende rollen op ons te nemen: van advisering tot geschilbeslechting. Wij hebben een ervaren team van advocaten en juristen op het gebied van huurrecht. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.