Renovatie
In de wet wordt een onderscheid gemaakt tussen dringende werkzaamheden aan het gehuurde en renovatie. Bij dringende werkzaamheden gaat het om werkzaamheden die niet zonder nadeel kunnen worden uitgesteld tot het einde van de huurovereenkomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan funderingsherstel. Dringende werkzaamheden kunnen voor overlast zorgen voor de huurder. In veel gevallen geldt dat de verhuurder de dringende werkzaamheden toch moet gedogen.
Van renovatie is sprake als iets (gedeeltelijk) wordt veranderd aan het gehuurde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van dubbelglas of het vervangen van een oude badkamer. Renovatie hoeft de huurder alleen te gedogen mits de verhuurder een redelijk voorstel doet. Het voorstel tot renovatie moet schriftelijk gebeuren. Na renovatie mag de verhuurder in sommige situaties de huur verhogen. Bij een renovatie van een complex zoals een flatgebouw, wordt het voorstel vermoed redelijk te zijn op het moment dat 70% of meer van de huurders instemt met het voorstel. Het is aan te raden deskundig juridisch advies in te winnen wanneer er renovatieplannen zijn of wanneer er conflicten voortvloeien uit een renovatie(plan).
Wij hebben de kennis en expertise om uiteenlopende rollen op ons te nemen: van advisering tot geschilbeslechting. Wij hebben een ervaren team van advocaten en juristen op het gebied van huurrecht. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.