Wat we doen
Een organisatie wordt vaak met veel vertrouwen en energie gestart. Na bepaalde tijd kan het echter voorkomen dat meningsverschillen ontstaan tussen de aandeelhouders. Dat schaadt niet alleen de uitvoering van het ondernemingsplan, maar kan ook zorgen voor een gespannen sfeer op de werkvloer en lagere (financiële) resultaten. Het is verstandig naar een oplossing te zoeken bij een aandeelhoudersgeschil.
Op het moment dat de gemoederen nog niet te hoog zijn opgelopen, kan er mediation tussen de aandeelhouders plaatsvinden. Onze bedrijfsjuristen en advocaten kunnen juridisch gezien de situatie beoordelen, waarbij vervolgens de aandeelhouders met elkaar in gesprek kunnen treden. Indien dit niet (meer) mogelijk is moet eerst onderzocht worden of de statuten of aandeelhoudersovereenkomst een geschillenregeling bevatten. Wanneer hiervan geen sprake is, kan een aandeelhouder worden uitgestoten door de rechter. Daarnaast kan een aandeelhouder zelf vorderen bij de rechter dat hij uit de onderneming mag treden. Tot slot kan een enquêteprocedure worden gevoerd bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Het doel van een dergelijke procedure is om de verhoudingen tussen de aandeelhouders te herstellen. Binnen de praktijkgroep litigation hebben wij geruime ervaring in de juridische vertegenwoordiging van aandeelhouders bij de rechtbank of de Ondernemingskamer.
Wij hebben de kennis en expertise om uiteenlopende rollen op ons te nemen: van advisering tot geschilbeslechting. Wij hebben een ervaren team van advocaten en juristen op het gebied van enquêtes en aandeelhoudersgeschillen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.