Wat wij doen
Een bestuurlijke boete is een verplichting van een geldsom. De geldsom dient door de overtreder betaalt te worden. Een bestuurlijke boete is een sanctiemiddel om overtreders te straffen, als zij zich niet houden aan de bestuurlijke regelgeving. In de wet staat de bevoegdheid tot het opleggen van bestuurlijke sancties. Deze regel houdt in dat voor handhaving toezicht op naleving van de regels noodzakelijk is.
Er zijn een aantal manieren waarop bestuurlijke sancties mogelijk zijn. Dat zijn:
- Het intrekken of het schorsen van een beschikking;
- Opleggen van een last onder bestuursdwang – heeft een herstellende sanctie;
- Opleggen van een last onder dwangsom – heeft een herstellende sanctie;
- Opleggen van een bestuurlijke boete – heeft een bestraffende sanctie.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een bestraffende sanctie en een herstelsanctie. Een bestraffende sanctie is bedoeld om de overtreder te straffen. Dit is als doel om de overtreding in de toekomst te voorkomen. In de wet staat de definitie gegeven van een herstelsanctie. De definitie luidt als volgt: ‘’Een herstelsanctie is een sanctie die gedeeltelijk of tot het geheel van de overtreding ongedaan gemaakt. Dit is om te voorkomen dat de overtreding zich weer wordt herhaald, dan wel tot het wegnemen van de gevolgen van een overtreding.
Wanneer organisaties tegen handhavingsvraagstukken aanlopen, is het aan te raden deskundig juridisch advies in te winnen. Wij hebben ruime ervaring met handhavingsvraagstukken en -procedures. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.