Tekortkoming in de nakoming
Als de ene partij zich niet volledig of behoorlijk aan de afspraken heeft gehouden, is er sprake van een tekortkoming in de nakoming. Dit wordt ook wel ‘wanprestatie’ genoemd. Dus wanneer de ene partij zich niet aan de spraken heeft gehouden, lijdt de andere partij schade. De partij die schade lijdt wordt ook wel de benadeelde partij genoemd.
De benadeelde partij heeft dan recht op een schadevergoeding. De schadevergoeding kan de benadeelde partij pas vorderen als er ook echt schade is.
Belangrijk is dat de schuldeiser de schuldenaar de gelegenheid geeft om zijn gebreken te herstellen. Dit wordt ook wel ‘ingebrekestelling’ genoemd. Wanneer de redelijke termijn verstreken is en de schuldenaar heeft zijn gebreken niet hersteld, kan de schuldeiser een schriftelijke aanmaning sturen. In aanmaning dient er duidelijk aangegeven te worden waarom de schuldeiser de schuldenaar aansprakelijk stelt voor de geleden schade.
Wij assisteren uiteenlopende cliënten bij het opstellen, beoordelen en uitleggen van contracten. In de praktijk komen conflicten op basis van een contractuele relatie regelmatig voor. Die conflicten gaan bijvoorbeeld over de interpretatie van contractsbepalingen, contractbreuk (wanprestatie) en schadevergoedingsvorderingen.
Wij hebben ruime ervaring in contractuele geschilbeslechting, door het voeren van onderhandelingen of een gerechtelijke procedure. Wij hebben een ervaren team van advocaten en juristen op het gebied van verbintenissenrecht. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.