Overdracht en levering
Het eigenaarschap van een goed gaat pas over als aan de eisen van een geldige overdracht is voldaan. Het kan dus zo zijn dat iets wordt gekocht, de koopovereenkomst tot stand komt maar dat het eigendom (nog) niet overgaat op de koper. Een tot de verbeelding sprekend voorbeeld is koop op afbetaling of koop met eigendomsvoorbehoud.
Voor een geldige overdracht stelt de wet een aantal eisen:
- Er moet sprake zijn van een geldige titel
- De verkoper moet beschikkingsbevoegd zijn
- Er moet een geldige levering plaatsvinden
Geldige titel:
Een geldige titel is bijvoorbeeld een koopovereenkomst, een schenking of een executoriale titel verleend door de rechter.
Beschikkingsbevoegdheid:
Beschikkingsbevoegd is alleen de rechtmatige eigenaar. Als de verkoper niet beschikkingsbevoegd is, kan een koper die ervan uitgaat dat de verkoper wel de rechtmatige eigenaar is onder bepaalde omstandigheden een beroep doen op derdenbescherming.
Geldige levering:
De wet kent een aantal manieren van levering, namelijk:
- Feitelijke machtsverschaffing
- Levering met de korte hand
- Levering met de lange hand
In de praktijk kunnen er goederenrechtelijke geschillen ontstaan naar aanleiding van de overdracht van goederen. Wij hebben de kennis en expertise om uiteenlopende rollen op ons te nemen: van advisering tot geschilbeslechting. Wij hebben een ervaren team van advocaten en juristen op het gebied van het goederenrecht. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.