Recht op schadevergoeding
Als er sprake is van een tekortkoming is de nakoming (ook wel wanprestatie genoemd), heeft de benadeelde partij recht op een schadevergoeding. Er kan alleen schadevergoeding gevorderd worden, als de benadeelde partij ook echt schade heeft geleden. Als de schuldeiser geen behoefte meer heeft dat de schuldenaar zijn verplichting nakomt, kan de schuldeiser een schadevergoeding eisen.
Ook is het mogelijk op grond van onrechtmatige daad de schade te verhalen. Bij onrechtmatige daad is dat er inbreuk wordt gemaakt op een recht. De bepaling staat in de wet beschreven. De bepaling luidt als volgt: ‘Wie tegenover een ander een onrechtmatige daad pleegt, verplicht is om schade te vergoeden aan de benadeelde partij’. Bij onrechtmatige daad dient er wel aan de 5 vereiste te voldoen. De vereisten zijn:
- Onrechtmatige daad;
- Toerekenbaar;
- Schade;
- Causaliteit en;
- Relativiteitsvereiste
De wetgever heeft hiervoor een hoofdregel vastgesteld. De hoofdregel luidt als volg: ‘Schade kan alleen vergoed worden door het betalen van een geldbedrag.’
Wij hebben ruime ervaring in contractuele en buitencontractuele geschilbeslechting door het geven van advies, het voeren van onderhandelingen of een gerechtelijke procedure. Wij hebben een ervaren team van advocaten en juristen op het gebied van verbintenissenrecht. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.